Home

Nieuws

ambassadeurs gezocht

Zoals u weet, is pgDB voorzitter van campagne Oog en Oor voor Talent (O&OvT) en dus heel actief op velrlei gebied binnen O&OvT.

Lees meer  

Laat je talent gezien en gehoord worden!

Jijzelf kan dan misschien niet goed horen en zien, waarom kunnen andere mensen jouw talent dan ook niet horen en zien?

Maak jouw talent zichtbaar en hoorbaar voor iedereen. In de week van de toegankelijkheid van 2 t/m 7 oktober krijg jij de gelegenheid om met mensen van de gemeente in gesprek te gaan. Zo kun jij laten horen en zien wat mensen met doofblindheid, ofwel mensen met een beperking in horen en zien, nodig hebben om aanwezige talenten goed tot hun recht te laten komen.

Lees meer  

De onzichtbare wereld van Eindhovense blinde kunstenaar in beeld

Bijna iedereen in zijn omgeving weet wie de blinde kunstenaar George Kabel is. George woont al dertien jaar in Oud-Strijp, zelf kent hij vrijwel niemand. George (62) krijgt weinig van zijn omgeving mee als hij over straat loopt, hij is namelijk blind en slechthorend. “Af en toe raak ik in gesprek met onbekenden en dan kom ik erachter dat diegenen al jaren weten wie ik ben, waar ik woon…, tot dat moment heb ik nooit van hun bestaan afgeweten. Ik wilde erachter komen wat er allemaal om mij heen gebeurt want daar heb ik geen idee van.

Lees meer  

Kennisplein ‘Beperkt in Horen en Zien’ op de ZieZo-beurs.

 

Thema van het kennisplein is dit jaar zelfredzaamheid. Met leuke workshops in tactiele werkvormen en social haptic communication, voetmassages en nog veel meer. Kom ook! 

 

[a

Lees meer  

Feestelijke opening landelijk expertisecentrum doofblindheid

Vanaf vrijdag 24 maart is er één punt voor al uw vragen over: - beperkt zijn in horen én zien - gespecialiseerde zorg - maatschappelijke dienstverlening - onderwijs - werk

 

Lees meer  

Thema "werk" Oog en Oor voor Talent

De Participatie Groep Doofblindheid (PGDB) wil samen met Bartiméus en Roos Hoelen, themacoördinator ‘werk’ bij de Oogvereniging een activiteit organiseren over werken voor mensen met een dubbele zintuiglijke beperking. We willen van ervaringsdeskundigen horen of hier behoefte aan is. We horen het dus graag van jou!

Lees meer  

Uitnodiging Samen wijzer 17 november 2016

Donderdag 17 november 2016, met als thema: Samen Wijzer heeft talent!

Dit najaar organiseert de werkgroep Samen Wijzer voor de negende keer een landelijke kennis deeldag, dit keer bij Bartiméus in Ermelo. We willen stiltaan bij het onderwerp talenten. Want welke talenten gebruik jij in het werken met mensen met doofblindheid? En hoe kan je je talenten verder ontwikkelen? Maar ook: welke talenten zie jij bij de mensen met doofblindheid die je kent en hoe kan je deze talenten helpen ontwikkelen? Het belooft een inspirerende dag te worden, waarin het delen van ervaringen centraal zal staan.

 

Lees meer  

Doofblinden Kamp 2017!

 Genieten, leren, jezelf uitdagen, plezier maken & ontspannen, dit kan allemaal tijdens het Doofblinden kamp!

 

Lees meer  

De expositie de Kunst van Zien reist door naar Volendam

Unieke kunstwerken, gemaakt door mensen met doofblindheid​

Kunst maken als je doofblind bent? Natuurlijk kan dat. Met de juiste ondersteuning is er heel veel mogelijk. Vijftien mensen met doofblindheid laten het zien met een grensverleggende, reizende expositie. Ze vertellen hun verhaal met kunstwerken. Bezoekers kunnen komen kijken, maar vooral ook voelen en ervaren. De expositie legt de verbinding tussen de ziende en de doofblinde wereld en is vanaf 22 oktober tot en met 7 december te zien in Volendam, in Pop en Cultuurhuis PX. 

 

Lees meer  

Open brief voor horecaondernemer

Beste horecaondernemer,

Van 03 tot en met 08 oktober 2016 is het de Week van de Toegankelijkheid. Het thema is dit jaar “Aan tafel”. Door middel van deze brief willen wij u informeren over het belang van goed toegankelijke horecagelegenheden voor mensen die problemen hebben met zien en horen. Deze mensen hebben dus zowel een visuele- als een auditieve beperking en worden ook wel ‘doofblind’ genoemd. Hierin zijn vele gradaties mogelijk. Onder hen zijn bijvoorbeeld blinde mensen die slecht horen, maar ook dove mensen die slecht zien.

Lees meer  

Congres ‘Jij, Zij dus Wij’

De Oogvereniging organiseert 1 oktober samen met Kentalis het congres ‘Jij, Zij dus Wij’. Thema van het congres is ‘Communicatie’: welke mogelijkheden biedt communicatie als je slecht hoort én ziet? We laten zien welke communicatievormen er zijn om te communiceren met mensen met doofblindheid en welke hulpmiddelen beschikbaar zijn.

 

Lees meer  

Installatie Nightwalking

Voor wie zich wil inleven in de wereld van personen met doofblindheid is er nu de multimedia media installatie Nightwalking.
In de installatie leggen mensen een parcour af met blinddoeken en koptelefoons op. Daarna zien ze een film waarin kinderen en volwassenen met aangeboren doofblindheid een eerste ontmoeting hebben met een professionele danser. Met de installatie hopen de makers duidelijk te maken hoe belangrijk tast en bewegen zijn, als zien en horen wegvalen.


 

Lees meer  

Bartimeus organiseert ZINtuigenmiddag

Op zaterdag 25 juni 2016 organiseren wij voor de tweede keer een ZINtuigenmiddag.

Een ervaringsdag ingestoken via de zintuigen met en voor mensen met doofblindheid. We laten zien en ervaren wat het leven zonder zicht en gehoor te bieden heeft. En hoe wij en u daarin kunnen ondersteunen. Deze keer zal er met name aandacht zijn voor ouderen met doofblindheid. Tastbaar, oogverblindend mooi, tongstrelend, oorverdovend stil, ZIJN. Komt u ook? Zaterdag 25 juni, tussen 11.00 en 16.30 uur Historische moestuin, Bartiméus Doorn

 

Lees meer  

Ken Jij Mij? Symposium over participatie en identiteit van mensen die slecht horen én zien

Lees meer  

Kunst maken als je doofblind bent

Kunst maken als je doofblind bent? Natuurlijk kan dat. Met de juiste ondersteuning is er heel veel mogelijk. Vijftien mensen met doofblindheid laten het zien met een grensverleggende, reizende expositie. Ze vertellen hun verhaal via kunstwerken. Bezoekers kunnen komen kijken, maar vooral ook voelen en ervaren. De expositie legt de verbinding tussen de ziende en de doofblinde wereld en is gedurende een jaar in zes verschillende plaatsen te bekijken. 

 

Op 22 april opent Wijkwethouder Mevrouw Isabelle Vugs-Vink samen met Cora Vos de expositie De Kunst van Zien bij Stichting Welzijn & Zorg Doven Zuid-Holland (WeZoDo) in Zoetermeer.

Lees meer  

Goed horen én zien bij ouderen: niet altijd vanzelfsprekend

Academie Zorgbelang organiseert vrijdag 15 april, samen met Kentalis en Kalorama, het mini-symposium ‘Goed horen én zien bij ouderen: niet altijd vanzelfsprekend’.
Met het symposium hopen de drie organisaties meer bekendheid te geven aan het verschijnsel auditief-visuele beperkingen bij ouderen.

 

Lees meer  

Expositie: de Kunst van Zien

Kunst maken als je doofblind bent? Natuurlijk kan dat. Met de juiste ondersteuning is er heel veel mogelijk. Vijftien mensen met doofblindheid laten het zien met een grensverleggende, reizende expositie. Ze vertellen hun verhaal via kunstwerken. Bezoekers kunnen komen kijken, maar vooral ook voelen en ervaren. De expositie legt de verbinding tussen de ziende en de doofblinde wereld en is gedurende een jaar in zes verschillende plaatsen te bekijken. 

Lees meer  

Cordaan Kadoelerbreek, ambassadeur voor ouderdoms doofblindheid

Cordaan Kadoelerbreek in Amsterdam is een woonvoorziening voor 24 mensen met een verstandelijke beperking in de leeftijdscategorie 55 +.

Lees meer  

Bartiméus en Koninklijke Visio lanceren cliëntgroep Visuele Beperking op het Kennisplein Gehandicaptensector

Veel mensen met een verstandelijke beperking hebben ook een visuele beperking. Om je te ondersteunen bij de begeleiding van deze cliënten vind je nu cliëntgroep Visuele Beperking op het Kennisplein Gehandicaptensector. Vol met onder meer tips, hulpmiddelen en feiten en cijfers.  

Lees meer  

De cirkel rond!

Donderdagnamiddag en -avond (8 oktober) vond er een geslaagd symposium plaats bij Bartiméus in Zeist, georganiseerd door het Expertisecentrum Doofblindheid van Bartiméus; in het kader van de landelijke campagne Oog en oor voor talent (www.oogenoorvoortalent.nl). Het symposium heette ‘De cirkel rond: oog, oor en mond’ en het ging om de werking en de onderlinge ‘samenwerking’ van de zintuigen.

Lees meer  

Belevingstocht in de Historische Moestuin van Bartiméus.

Belevingstocht met een ontmoeting tussen cliënten met doofblindheid en vrijwilligers- in de Historische Moestuin van Bartiméus.

Lees meer  

PrentenboekenPlus: leesplezier voor blinde kinderen

PrentenboekenPlus is ontwikkeld omdat blinde kinderen geen toegang hebben tot de prentenboeken die de broertjes en zusjes ook lezen. Reliëftekeningen en braille geven de mogelijkheid om samen verhalen te beleven. 

Lees meer  

Het Belevingspad is geopend!

Het Belevingspad ligt achter het gebouw de Travelaar Theerestraat 42, 5271GD Sint Michielsgestel. Alle leerlingen, leerkrachten, vrijwilligers, sponsoren de burgemeester en wethouder uit Sint Michielsgestel waren aanwezig. 

Lees meer  

Buzzel is een nieuw uniek concept ontwikkeld door Bartiméus.

Buzzel is een nieuw uniek concept ontwikkeld door Bartiméus. Het biedt nieuwe legpuzzel mogelijkheden voor mensen met een visuele beperking. De nieuwste technologie van het 3D printen biedt een scala aan nieuwe mogelijkheden. 

Lees meer  

Basisschoolleerlingen zoeken naar “oplossingen” voor doofblinde cliënten van Visio De Brink

Visio De Brink vindt het belangrijk dat haar bewoners, mensen met een visuele en verstandelijke beperking zo veel als mogelijk onderdeel zijn van de gemeenschap waar zij wonen. Begrip, participatie, samen leven daar gaat het om en dat kan al vroeg beginnen. Zo is er tussen De Brink en basisschool De Diedeldoorn een samenwerking ontstaan. Leerlingen van groep 5 tot en met 8 krijgen jaarlijks het projectmatige, praktische en creatieve bètavak “Kubus” aangeboden. Dit jaar hebben de leerlingen kennis gemaakt met doofblinde cliënten van De Brink en voor hen hebben zij een speel- en belevingsobject ontwikkeld, ruimteherkenners gemaakt en iets gecreëerd om wachttijd inzichtelijk te maken.  

Lees meer  

Kentalis start campagne doofblindheid

“Ik loop met een blindenstok, maar kan ook tekenen en wil illustrator worden. Dat begrijpen veel mensen niet. Ze weten niet dat er veel vormen van doofblindheid zijn. Omdat ze het niet begrijpen, word ik vaak gepest en onderschat”, legt Dewi Hummelink (17) uit. In een nieuwe campagne geeft Kentalis antwoord op vragen over doofblindheid en laten mensen met doofblindheid, zoals Dewi, zien wat er wél mogelijk is als je niet goed hoort én ziet. 

Lees meer  

Chairmen at work bij Bartiméus

Recent bood Bartiméus haar medewerkers, in het kader van haar ‘100- jarig jubileum activiteiten’, de mogelijkheid hun werk even te laten voor wat het was om een bijzonder moment van ontspanning te ervaren.
De masseurs van ‘Chairmen at work’ gaven op verschillende locaties van Bartiméus stoelmassages. Graag maken we er melding van, omdat het bijzondere van deze masseurs is dat zij van hun beperking hun kracht gemaakt hebben. Zij hebben allen een visuele beperking en soms ook een auditieve beperking. Werken op gevoel en het geven van massages gaat hen bijzonder goed af. Zij hebben daar talent voor, zo gezegd.

Lees meer  

Hardlooptraining voor doofblinden

Running Blind organiseert in Den Bosch hardlooptrainingen voor doofblinden met ondersteuning van GGMD als dat nodig is. Onder ervaren begeleiding gaan we gezellig hardlopen. Iedere loper krijgt een buddy. Jij bepaalt hoe hard we gaan. Doe mee en werk op een leuke manier aan je conditie. 

Lees meer  

Tipkaart voor de communicatie met mensen met doofblindheid

Een aantal partners in de campagne heeft samen een handige tip-kaart uitgebracht

Lees meer  

Groen licht voor fusie GGMD en OTwee

Begeleiding van beperkten in horen en zien zeker gesteld

Om hun dienstverlening te continueren, fuseert Stichting OTwee op 1 april met GGMD voor Doven en Slechthorenden. De NZA (Nederlandse Zorgautoriteit) heeft hier kortgeleden toestemming voor gegeven. Omdat het aanbod en de werkwijze van GGMD bijna gelijk is aan dat van OTwee lag het onderbrengen van de dienstverlening bij GGMD voor de hand.

Lees meer  

Knutselen zonder dat je goed kunt horen en zien, hoe doe je dat?

Samen met de kinderen van de basisscholen wordt er een knutselactiviteit gemaakt, waarbij de kinderen een blinddoek, oordopjes en gehoorbeschermers op krijgen.
Op deze manier ervaren kinderen hoe het is om niet goed te kunnen zien en horen en ondanks beperkingen aan zicht en gehoor je toch nog veel kwaliteiten en talenten kunt hebben. 

Lees meer  

Campagne Ushersyndroom draait op volle toeren

Campagneteam Ushersyndroom, partner van Stichting MUS, lanceerde 2 maanden geleden,  de website Ushersyndroom.nl voor donaties en fondsenwerving voor wetenschappelijk onderzoek naar een behandeling voor Ushersyndroom. Ushersyndroom is een zeldzame erfelijke ziekte, waarbij mensen doof of slechthorend geboren zijn en daarbij langzaam doof én blind worden. De vier teamleden met Ushersyndroom trapten de campagne af met de organisatie van Meet & Greets rondom de TV première ‘De kleine wereld van Machteld Cossee’, die op maandag 9 februari 2015 op NPO2 om 20.25 uur werd uitgezonden.
 

Lees meer  

Rinne zet zich in voor Ushersyndroom

Rinne Oost is ambassadeur geworden van de campagne Ushersyndroom.nl. Met als doel om meer aandacht te vragen voor Ushersyndroom en om een bijdrage te leveren aan de fondsenwerving voor meer wetenschappelijk onderzoek naar Ushersyndroom. Als stoker met tandemracen én met het campagneteam van Ushersyndroom.nl is hij op weg naar de Paralympische Spelen in Rio 2016. Het campagneteam is verheugd hem als ambassadeur te mogen verwelkomen!

Lees meer  

Eddy fietst zijn 100Cols4Usher

Eddy Driessen droom al jaren van een uitdagende fietstocht met flinke hoogtemeters. In zijn vrije tijd fiets hij al heel wat kilometers en met zijn eigen bedrijf EdCycling organiseert hij allerlei activiteiten voor de de sportieve race- en toerfietser. Dit jaar doet Eddy mee aan de 100 Cols 2015 die Bike Dreams voor het eerst zal organiseren. Eddy pakt het meteen goed aan en fietst de 100 Cols voor Ushersyndroom; 100Cols4Usher!

Lees meer