Home

Verhalen

Leonieprijs 2015: Cor van der Lijcke

Afgelopen vrijdag 25 september is Cor van der Lijcke verlaat gevierd als genomineerde van Leonieprijs 2015.

Lees meer  

beeldverslag van de lokale activiteiten op basisscholen

Op 10 april 2015 is de landelijke campagne “oog en oor voor Talent” gestart. Middels deze landelijke campagne wil onder andere Kentalis aandacht besteden aan doofblindheid. Deze campagne bestaat uit lokale activiteiten die door betrokken instellingen en cliëntorganisaties zullen worden georganiseerd.

Lees meer  

Succesvolle voorstellingen Toneel Mooi Uitzicht

Afgelopen weekend hebben de toeschouwers kunnen genieten van Zomernacht van de Toneelgroep Mooi Uitzicht. De verwachtingen waren hoog gespannen, want het was een lustrumvoorstelling. Het was prachtig, grappig, ontroerend, indrukwekkend.

Lees meer  

Polsband en broekriem helpen bij oriëntatie en mobiliteit

Studenten hebben samen met Bartiméus FabLab nieuwe hulpmiddelen bedacht voor navigatie en het vermijden van objecten.

Lees meer  

Gebarenlessen op basisschool De Biezenkamp in Beek/Ubbergen

15, 17 en 18  Juni jl. waren we in het kader van de campagne Oog en Oor voor Talent te gast op basisschool De Biezenkamp in Beek/Ubbergen.

Lees meer  

Campagne “Oog en oor voor talent van mensen met doofblindheid”

Oog en Oor voor Talent is een landelijk initiatief van een aantal organisaties die dienstverlening bieden aan mensen met zowel een auditieve als visuele beperking. Zij vragen in een landelijke campagne aandacht voor de talenten van mensen die niet goed kunnen horen én zien.

De organisaties die deelnemen aan de campagne, organiseren lokale activiteiten om iedereen de talenten van de mensen met doofblindheid te laten zien. Ontmoeting met buurt- en plaatsgenoten, professionals van gemeenten, onderwijs en bedrijfsleven en andere organisaties, staat steeds centraal. 

Lees meer  

Aandacht voor VAB op de markt in Haren

Op vrijdag 29 mei is er, op de markt in Haren, informatie gegeven over de gevolgen van een visuele en auditieve beperking op het dagelijks functioneren.

Lees meer  

Leuke activiteit voor mensen met VAB bij Visio Revalidatie & Advies in Haren

Op dinsdagmiddag 2 juni kwamen er tien dames en heren, in leeftijd variërend van 30 tot 94 jaar naar Visio.

Lees meer  

interview over de ZINtuigenmiddag door Radio509

Hieronder vind u een link van het interview dat door Radio509 is afgenomen over de komende ZINtuigenmiddag bij Bartiméus van 27 juni as.

Lees meer  

Geslaagde workshops bij BB coaching in het kader van Oog en Oor voor Talent

Op 4 juni was het dan zover. 8 enthousiaste deelnemers behorende tot de doelgroep “doofblinden” kwamen samen met hun begeleiders / tolken naar het prachtige Doorn toe. Sommigen met verwachtingen, anderen weer met wat scepsis en een aantal die “blanco “ erin stonden.
Na afloop was echter iedereen unaniem in zijn / haar oordeel. Absoluut een inspirerende, interessante en waardevolle dag.  

Lees meer  

Werk aan Belevingspad

16 Juni is de opening van het Belevingspad. Omdat het nog niet helemaal af is, is er weer 2 dagen door vrijwilligers hard gewerkt  aan het Belevingspad. We zijn weer goed opgeschoten. Klik op de link om de foto’s te bekijken:

Lees meer  

Knutselen zonder dat je goed kunt horen en zien, hoe doe je dat?

Wij, ambassadeurs van het Kentalis Kenniscentrum Doofblind, willen graag basisschoolkinderen laten ervaren dat je ook zonder dat je goed kunt horen zien hele mooie knutselwerkjes kunt maken. Dit gaan we doen door de kinderen een blinddoek voor te doen en oordopjes en oorkappen op te geven terwijl ze een klein knutselwerkje maken.

Lees meer  

Interview met Johan Groskamp - Reformatorisch Dagblad 23 april 2015

Bij het begin van de campagne sprak het Reformatorisch Dagblad met Johan Groskamp. Hier vindt u een kopie van het artikel.

Lees meer  

Onderdompeling vrijwilligers van organisaties voor senioren uit de regio.

In het kader van Oog en Oor voor Talent hebben we, met ons groepje, op Kentalis een onderdompeling georganiseerd voor een groep van 9 vrijwilligers.  Zij doen vrijwilligerswerk  voor senioren uit diverse organisaties uit de regio zoals KBO, de Zonnebloem, Het Laverhof in Heeswijk.

Het doel was om een wederzijdse uitwisseling te krijgen hoe je kan handelen bij mensen die een verminderde visus en/of gehoorprobleem krijgen.  We hebben ingestoken op de maatschappelijke ontwikkeling van participatie, meer zelfstandigheid en langer thuis wonen. 

Lees meer  

Bolster en Travelaar werken samen

Dinsdag 21 april kwamen er 10 leerlingen van groep 6 van basisschool de Bolster in Sint Michielsgestel op bezoek bij de Travelaar, een van de scholen voor kinderen met een auditieve en visuele beperking van Kentalis. Een fotoverslag van een bijzondere beleving voor alle kinderen.

Lees meer  

Terugblik op het symposium over doofblindheid

“Een prachtige dag”, “Interessant en inspirerend”; tweets over een uniek symposium dat afgelopen vrijdag werd georganiseerd, met als onderwerp ‘Communiceren met mensen die niet goed horen én zien. Zo’n 80 bezoekers kwamen vanuit het hele land naar Sint-Michielsgestel om te luisteren naar de presentaties van de onderzoeken van vijf promovendi van Marleen Janssen, hoogleraar doofblindheid. De bezoekers waren zowel mensen van Kentalis als van collega-organisaties op het gebied van doofblindheid, en andere externen.

Lees meer  

Ushersyndroom laat zich zien op de ZieZo beurs

Brilfies maken, Ushie de Zebravis knuffelen, houten zebravisjes hengelen uit een vissenkom en lachen om cartoons waarin wij onszelf op de hak nemen. De stand van Ushersyndroom viel in ieder geval op bij de Ziezobeurs van 9 t/m 11 april in Expo Houten.

Lees meer  

De Ziezobeurs- een verrijkende ervaring

Bellen die tegen je hand of in je gezicht geblazen worden… Ervaring ‘Nat, Water?’
Vanillestokje dat je alleen kunt ruiken en voelen… Onherkenbaar voor de meesten, geen idee… Een bloem of een schuursponsje worden wel goed herkend.
Kaas… als je het proeft en niet lust is het meteen duidelijk J
Het verschil tussen een druif en een olijf ??? Tot je het proeft!
Potje ‘slijm’ waar kinderen mee spelen… ‘O bah! Is dat SNOT?! Vies.’
Bril en oordoppen op: ‘Alsof ik in een vacuüm zit’… 

Lees meer  

Meet & Greet in Zwolle - een mooie ervaring met veel interactie

Op 31 maart vond de tweede Meet & Greet van Ushersyndroom – MUS plaats op de Hogeschool Windesheim in Zwolle. Een bijeenkomst om elkaar te ontmoeten en te bevragen. Dat bleek wel uit de vele en diverse vragen van het publiek aan ambassadeur Machteld Cossee, onderzoeker Erwin van Wijk en KNO arts Ronald Pennings. Na het enthousiaste verhaal van Ivonne Bressers, lid van het campagneteam, bleef er nog voldoende gesprekstof over om na te praten met een drankje. Op dinsdag 14 april volgt de laatste Meet & Greet in Den Haag

Lees meer  

Leren door ervaringen te delen

In het kader van Oog en Oor voor Talent hebben we in april j.l. een eerste bijeenkomst georganiseerd voor een groep van 9 vrijwilligers. Zij doen vrijwilligerswerk voor senioren binnen diverse organisaties uit de regio zoals de Katholieke Bond van Ouderen, de Zonnebloem en Het Laverhof in Heeswijk.

Lees meer